ΕΚ: Την χορήγηση στην Μολδαβία καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ επανέλαβε η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού

Νεα


Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Να συσπειρωθούν υπέρ των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Μολδαβίας κάλεσε σήμερα τις χώρες της ΕΕ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου μίλησε η Προέδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού.

Σκιαγράφησε τον τρόπο με τον οποίο η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία είχε απηχήσεις του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, με τις «ασύστολες αρπαγές γης, τις γεωπολιτικές κατακτήσεις και τις σφαίρες επιρροής». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πώς η Μολδαβία και οι πολίτες της ανταποκρίθηκαν στο σοκ, την αγωνία και τη δυσπιστία του πολέμου με καλοσύνη, γενναιοδωρία και συμπόνια, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων και παρέχοντας ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο του πολέμου, η Μολδαβία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2022 και η Πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε τη σταθερή της πεποίθηση ότι η χώρα είναι μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας.

«Γνωρίζουμε», είπε «ότι πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτές δεν είναι εύκολες αποφάσεις. Αλλά η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία είναι η σωστή απόφαση. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας, επεσήμανε ότι η Μολδαβία καταδίκασε αμέσως τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και σημείωσε πως υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όπως κάναμε πάντα. Η Κριμαία είναι…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr