ΕΚ: Πόλεμος στην Ουκρανία: Προστασία των γυναικών προσφύγων από τη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Νεα


Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Επιτακτική κρίνεται πλέον η ανάγκη η ΕΕ να προστατεύσει τις γυναίκες που φεύγουν από την Ουκρανία από τη βία και την εμπορία ανθρώπων, τόνισε σε ψήφισμα του πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζοντας σθεναρά τη χρήση της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο ως πολεμικό όπλο. Εκφράζει παράλληλα τη βαθιά του ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό αναφορών εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής βίας, εκμετάλλευσης, βιασμού και κακοποίησης που αντιμετωπίζουν γυναίκες και παιδιά που φεύγουν από την Ουκρανία.

Ειδικότερα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ειδικές ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ οι μηχανισμοί καταγγελιών θα πρέπει να διατίθενται αμέσως σε αυτές σε γλώσσες και μορφές προσβάσιμες σε όλους. Τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να εντοπίσουν και να διώξουν γρήγορα τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων που επωφελούνται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών προσφύγων προτρέποντας τις χώρες της ΕΕ να παρέχουν ασφαλείς και συντονισμένες μεταφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Ζητούμενο αποτελεί επίσης η ΕΕ και όλες οι χώρες υποδοχής και διέλευσης να διασφαλίσουν την πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα ιδιαίτερα την επείγουσα αντισύλληψη και την άμβλωση, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βιασμού, καθώς και τη μαιευτική περίθαλψη. Για όσες γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται στην…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr