ΕΚΤ: Παρέμβαση για μείωση των σπρεντ των υπερχρεωμένων χωρών

Οικονομια


Αντιμέτωπες με τη χειρότερη κρίση τιμών της τελευταίας δεκαετίας βρίσκονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνει με μια ιστορικής σημασίας απόφαση. Σε έκτακτη συνεδρίαση κι ενώ υπάρχει αρκετή ανησυχία για τον πληθωρισμό, αποφάσισε τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων του Νότου, με στόχο την αντιμετώπιση της πρόσφατης αναταραχής στις αγορές.

Κρίση τιμών στην Ευρώπη – Παρέμβαση της ΕΚΤ

Εύλογη είναι μία αναδρομή, όταν ο Μάριο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, τον Ιούλιο του 2012 ανέφερε: «Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει το ευρώ». Η σημερινή απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ θύμισε την αποφασιστικότητα του Μάριο Ντράγκι κατά την κρίση του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει για να μειωθούν τα σπρεντ των υπερχρεωμένων χωρών, με τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, αλλά και επανεπενδύσεις των ποσών από τα ομόλογα που ωριμάζουν.

Ανησυχία για έκρηξη του πληθωρισμού

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ, καθώς και η προσμονή της ιστορικής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός έδωσαν ώθηση στις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν για το πώς θα ελεγχθεί ο πληθωρισμός χωρίς να ανακοπεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Ο αναλυτής Σαμ Στόβαλ, αναλύοντας την επικείμενη κατάσταση, δήλωσε: «Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να πέσουμε σε…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr