Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράν – Διαμαρτυρίες και φονικές συγκρούσεις για τoν θάνατο της Μαϊσά Αμινί

Νεα


Σαν μια σπίθα που άναψε φωτιά, ο θάνατός της 22χρονης Ιρανής Μαϊσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, γιατί δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ στο κεφάλι, προκαλεί έκρηξη οργής που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεκάδες είναι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις, που καταπνίγονται βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Διαδηλωτές πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων. Είναι η απάντηση των πολιτών στην αστυνομική αυθαιρεσία που οδήγησε στο θάνατο την μόλις 22 ετών Μαϊσα Αμινί. Ακολουθούν το παράδειγμα των γυναικών που πλέον εκφράζουν την αντίθεσή τους κόβοντας τα μαλλιά τους ή καίγοντας τις μαντήλες τους.

Διαδηλωτές νεαροί στην πλειοψηφία τους ξεσπούν την οργή τους σε ότι συμβολίζει την επιβολή εξουσίας. Καίνε και καταστρέφουν σύμβολα της ισλαμικής επανάστασης , τρέπουν σε φυγή αστυνομικούς. Οι διαδηλώσεις δεν είναι αναίμακτες. Μέσα σε πέντε μέρες επισήμως οι νεκροί είναι δεκάδες. Ο ακριβής αριθμός τους άγνωστος.

Η κηδεία διαδηλώτριας που έπεσε από τα πυρά αστυνομικών στην Κερμανσάχ μετατρέπεται σε διαμαρτυρία.

Μια τράπεζα παραδίδεται στις φλόγες με το κοινό να καταγράφει το γεγονός στα κινητά του. Μέσω του διαδικτύου οι εικόνες της αναταραχής κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι Φρουροί της Επανάστασης ζητούν τη δίωξη και αποφασιστική τιμωρία όσων διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογία της κοινωνίας και…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr