«Εκτοξεύθηκε» το φυσικό αέριο – Η Ελλάδα στρέφεται προσωρινά στον λιγνίτη

Οικονομια


Η απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία, πιέζει την Ευρώπη και θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια, αν και η Κομισιόν διαμηνύει πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι για άλλη μια φορά εργαλειοποιεί την ενέργεια. Το άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου είναι χαοτικό, καθώς έχει εκτιναχθεί σε ποσοστά 80% επιπλέον και μάλιστα μόλις μέσα σε τρεις ημέρες.

Ειδικότερα, σε έκκληση προς τους πολίτες να εξοικονομήσουν και την τελευταία κιλοβατώρα ενέργειας προχώρησε η Γερμανία, μετά τις αδικαιολόγητες περικοπές παροχής αερίου κατά 40% από τη Gazprom. Η έλλειψη αερίου οδήγησε μέσα σε 2 ημέρες σε εκτροχιασμό της τιμής του.

Σύμφωνα με το διάγραμμα, από τα 82 ευρώ στις 13 Ιουνίου, στις 15 Ιουνίου, μόλις δυο ημέρες μετά, πέταξε στα 126 ευρώ, ενώ σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, εκτινάχθηκε μέχρι τα 147ευρώ/MWh.

H Μόσχα πέρασε και σε λεκτική αντεπίθεση, αποδίδοντας το ενεργειακό αδιέξοδο της Ευρώπης στις κυρώσεις που η ίδια επέβαλε στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Η Δύση αυτοκαταστράφηκε». Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλεξέι Νόβακ,  προχώρησε στην εκτίμηση οτι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να πληρώσει 400 δις δολάρια πιο ακριβά τις εισαγωγές ενέργειας φέτος. Εριστικός στον σχολιασμό του και ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Προειδοποιήσαμε την Ευρώπη να μην εγκαταλείψει τα μακροχρόνια…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr