Εισφορές επικουρικής ασφάλισης: Το ράλι πληθωρισμού δρομολογεί αυξήσεις

Οικονομια


Αυξήσεις στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης δρομολογεί το ράλι του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο, το ύψος συγκεκριμένων ασφαλιστικών κατηγοριών αυξάνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που καταβάλλουν προκαθορισμένο ποσό μηνιαίων εισφορών έχοντας επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, κινδυνεύουν να δουν αυξήσεις φωτιά στο κόστος ασφάλισής τους λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Κι αυτό, γιατί η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για το -23 και -24 προσαύξηση ανά έτος, με βάση τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό του προηγούμενου χρόνου. Από το -25 και μετά η αύξηση θα ακολουθεί τον δείκτη μεταβολής των μισθών.

Όπως επισήμανε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος “Αφορά όχι μόνο εισφορές επικουρικής αλλά και κύριας σύνταξης και εφάπαξ”

Με μέσο πληθωρισμό φέτος 5,5%, οι μηνιαίες εισφορές ελεύθερου επαγγελματία, για κύρια σύνταξη θα αυξηθούν το 2023 στα 259 ευρώ από 236 στην τρίτη κατηγορία.

Αυξήσεις προβλέπονται από το – 23 και στις εισφορές για επικουρική ασφάλιση.

Θα έχει προηγηθεί ωστόσο τον Ιούνιο η μείωση 0,5% για τους μισθωτούς ενώ οι μη μισθωτοί θα κλειδώσουν έως τέλος του -22 μειωμένες εισφορές ανάλογα με την κατηγορία στα 39 – 47 ή τα 56 ευρώ.

“Αν είναι σε υψηλή κατηγορία και δεν μπορεί να πληρώσει μπορεί να επιλέξει χαμηλότερη” επισημαίνει ο Δημήτρης Μπούρλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το θέμα απασχολεί το υπουργείο…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr