ΕΕ: Συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας σε αναζήτηση κοινού τόπου για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Νεα


Ημέρα δύσκολων διαπραγματεύσεων αναμένεται η σημερινή (9/9) με το μπλοκ της ΕΕ εκπροσωπούμενο από τους 27 υπουργούς Ενέργειας να θέτει επί τάπητος τις προτάσεις της Κομισιόν. Στόχος η αναζήτηση κοινού τόπου, καθώς έχει ήδη διαμορφωθεί το πρώτο μπλοκ που απορρίπτει την βασική εισήγησή για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στις 09:30 το πρωί ώρα Ελλάδας ξεκινούν οι αφίξεις των υπουργών Ενέργειας δίνοντας ένα πρώτο κλίμα από τις δηλώσεις που θα κάνουν προσερχόμενοι. Ήδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων την Τετάρτη ήδη διατυπώθηκαν διαφωνίες σχετικά με το πλαφόν, στη βάση ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να συνδέεται και με τις κυρώσεις.

Η κάθε μία χώρα διαφωνεί για τους δικούς της λόγους, αλλά γενικότερα αυτό που προκύπτει, είναι ότι δεν επιθυμούν ολομέτωπη σύγκρουση με την Ρωσία για μία πρόταση που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ίσως την επιδεινώσει κιόλας. Λένε πως αυτό που προέχει είναι να βρεθούν τρόποι για να μειωθούν οι τιμές, καθώς δεδομένων των χαμηλών όγκων που δίδονται στην Ευρώπη -και κατά συνέπεια των χαμηλών εσόδων της Μόσχας από το αέριο- το μέτρο θα έχει μικρό αντίκτυπο στις τιμές αερίου εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Ειδικότερα, διαφωνούν Γερμανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία στη σκιά της απειλής της Ρωσίας για ενεργειακό μπλάκ άουτ στην Ευρώπη, στην περίπτωση που επιβληθεί ανώτατο όριο τιμών. Η Ουγγαρία, μάλιστα,…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr