ΕΕ: Οι Βρυξέλλες απειλούν το Λονδίνο με δικαστικές ενέργειες για το καθεστώς της Β. Ιρλανδίας

Νεα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση με δικαστικές ενέργειες μετά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου του Λονδίνου που θέτει υπό αμφισβήτηση μονομερώς το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

«Με πολύ μεγάλη ανησυχία σημειώνουμε την απόφαση που έλαβε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο ακυρώνει τα βασικά στοιχεία του πρωτοκόλλου. Μια μονομερής δράση βλάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μάρος Σέφκοβιτς.

«Σε έναν πρώτο χρόνο, η Επιτροπή θα εξετάσει τη συνέχιση της διαδικασίας επί παραβάσει που κίνησε κατά της βρετανικής κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2021», δήλωσε ο Σέφκοβιτς.

Η διαδικασία αυτή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, είχε τεθεί σε παύση από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2021, «σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η αναζήτηση κοινών λύσεων», υπενθύμισε ο Σέφκοβιτς.

«Η μονομερής δράση του Ηνωμένου Βασιλείου στρέφεται ευθέως κατά του πνεύματος αυτού», κατήγγειλε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Σέφκοβιτς αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική νέων διαδικασιών επί παραβάσει για την «προστασία της ενιαίας αγοράς από τους κινδύνους που η παραβίαση του πρωτοκόλλου προκαλεί για τις εταιρίες της ΕΕ και για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ».

Ο αντιπρόεδρος Σέφκοβιτς επανέλαβε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο» που διέπει το…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr