Εγκαίνια Έκθεσης “Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922” – Έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο

Τα Νεα της Περιφερειας


Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, στις 7:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922. Έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο».

Η έκθεση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Museolab), αποτελεί τη δική του συμβολή στις σκέψεις, στις συζητήσεις και στους προβληματισμούς που προκαλεί σε όλους μας η εκατονταετηρίδα της μικρασιατικής καταστροφής.
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη επέτειο, το Museolab ξεδιπλώνει στο κοινό της Λέσβου τα θραύσματα της μνήμης της τραυματικής αυτής περιόδου, έτσι όπως αυτά έφτασαν μέχρι εμάς, τους «πρόσφυγες» της τρίτης γενιάς, μέσα από προσωπικές ιστορίες, μικροαντικείμενα, ήχους, θολές εικόνες άλλοτε σκονισμένες και άλλοτε εξιδανικευμένες από τον καιρό.
Η έκθεση δεν φιλοδοξεί να ανακαλύψει τη μία και μοναδική αλήθεια, αλλά να μοιραστεί μια σειρά παρατηρήσεων και ερωτημάτων που μπορούν να προκληθούν από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων γεγονότων των τελευταίων εκατό χρόνων. Ως αφορμή ερμηνείας του παρελθόντος, αλλά κυρίως του παρόντος.
Με κεντρικό αφηγηματικό άξονα ένα αυθεντικό ημερολόγιο που γράφτηκε τον τραγικό Σεπτέμβριο του 1922, η έκθεση αξιοποιεί όλα τα εκθεσιακά μέσα και δημιουργεί μία πλούσια εμπειρία με αντικείμενα, ψηφιακές εφαρμογές, βίντεο, εικαστικές εικόνες, λόγο, θεατρικά στοιχεία και πρωτότυπη μουσική. Αποτελεί, με άλλα λόγια,…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr