Δ. Σταθακόπουλος: Η Τουρκία είναι αναγκαίο κακό για τους δυτικούς – Η απάντηση που αρμόζει στον Ερντογάν

Νεα


«Η φράση που χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ», αποτελεί στίχο τραγουδιού του 1974 και παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η απάντηση που αρμόζει είναι πες μας πότε θα έρθεις για να είμαστε προετοιμασμένοι», σχολίασε ο διδάκτωρ της Παντείου, τουρκολόγος και διεθνολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, περιγράφοντας τον Τούρκο πρόεδρο σε «αδιέξοδο έναντι της ενωμένης αντιπολίτευσης».

«Το κρεσέντο που αναμένεται και την ερχόμενη Τρίτη καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πυρπόληση της Σμύρνης, θα είναι απλώς επανάληψη ενός φαύλου κύκλου ρητορικής που στερεύει. Από την Κύπρο περνάει στο Αιγαίο, τους μουσουλμάνους της Θράκης και τη συνθήκη της Λωζάνης, αναγκασμένος να αποδείξει ότι δεν είναι δειλός ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τον προκαλεί να φανεί άξιος ηγέτης ή να προκηρύξει εκλογές», σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο.

Στο ερώτημα κατά πόσον είναι ηχηρές οι διεθνείς αντιδράσεις κατά της Τουρκίας ο καθηγητής απαντά πως οι σύμμαχοι μας βλέπουν ως εννιαίο χώρο συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο την Ελλάδα και την Τουρκία. Σαν μηχανισμό κλειδαριάς, λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι «θα θέλαμε να δούμε τους κοινούς μας συμμάχους να αντιδρούν πιο έντονα, αλλά ήδη η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ως αναγκαίο κακό».

«Κανείς δεν θέλει να δει την Τουρκία ανεξέλεγκτη την στιγμή που ο Ερντογάν προαναγγέλλει στροφή στην Ευρασία απαξιώνοντας την…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr