Δ. Σαρηγιάννης: Είναι σημαντικό να αυξηθούν τα τεστ – Κ. Τριανταφυλλίδης: Τον Οκτώβριο θα έχουμε το 7ο κύμα της πανδημίας (video)

Νεα


Οι διακεκριμένοι επιστήμονες Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης μίλησαν στην ΕΡΤ για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού και την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

«Αυτή την στιγμή είμαστε σε μία φάση κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία περιμένουμε να επέλθει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής «η αποκλιμάκωση της πανδημίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές».

Πηγή μολύνσεων οι τουρίστες

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχεται από χώρες που έχουν αυτή την περίοδο αυξημένη δυναμική της πανδημίας και μπορεί να είναι σημαντική πηγή μολύνσεων». Όπως είπε, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων μπορεί να καθυστερήσει την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

«Είναι δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε κλιμάκωση. Το ερώτημα είναι πότε θα φτάσουμε σε αποκλιμάκωση αν δεν έχουμε πολλές μολύνσεις από τους τουρίστες» τόνισε ο καθηγητής.

Όπως ανέφερε ο ειδικός οι σκληροί δείκτες εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να αυξάνονται. «Πρέπει να πάρουμε μέτρα στοχευμένα που σταματούν τη διασπορά του ιού, πριν φτάσουμε να βλέπουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη των σκληρών δεικτών» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης. O ίδιος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των τεστ (rapid και μοριακών) λέγοντας ότι τα πολλά τεστ…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr