Δύο εκδηλώσεις για το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri σε Κίσσαμο και Παλαιόχωρα

Τα Νεα της Περιφερειας


Την Τετάρτη 27 Ιουλίου αι ώρα 7:00-8:30 μμ θα διεξαχθεί ενημερωτική εκδήλωση για το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κισσάμου. Την Πέμπτη 28 Ιουλίου η ενημερωτική εκδήλωση θα διεξαχθεί την ίδια ώρα, 7:00-8:30 μμ, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Παλαιόχωρας.

Το Androcymbium rechingeri είναι είδος προτεραιότητας για προστασία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία των Οικοτόπων και στη χώρα μας φύεται μόνο στη Δυτική Κρήτη (Ήμερη Γραμβούσα, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι). Το σπάνιο αυτό φυτό χαρακτηρίζεται ως Κινδυνεύον σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) και προστατεύεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στο πλαίσιο του έργου «Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα» που χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ. Το έργο υλοποιείται από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Στα πλαίσια του έργου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις για τη διατήρηση του φυτού στα Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι, όπως περιφράξεις, οριοθετήσεις μονοπατιών, αποθήκευση σπόρων στην Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ, ενίσχυση των…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr