Διχάζει την Ευρώπη το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Οικονομια


Κορυφώνεται η μάχη Ευρώπης – Ρωσίας σε επίπεδο απειλών για την ενεργειακή κρίση. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εμμένει στις απειλές του. Σε υψηλούς τόνους έρχεται η απάντηση της Προέδρου της Κομισιόν, η οποία υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι η Ευρώπη δεν θα είναι η μόνη χαμένη από αυτήν την κρίση, καθώς και οι επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία θα είναι πολύ πιο βαριές από αυτές που παραδέχεται το Κρεμλίνο.

Όμως τα πέντε μέτρα που προτείνει η Επιτροπή φαίνεται να κρέμονται από μία κλωστή. Σε ρεπορτάζ του το Politico υποστηρίζει ότι υπάρχουν ρωγμές, κάποιες μάλιστα βαθιές, μεταξύ των χωρών μελών για τις αποφάσεις. Δύο μέτρα, η παροχή πίστωσης στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών τυχαίνουν ευρείας στήριξης, όμως το πλαφόν στις τιμές διχάζει. Η Γερμανία «δυσπιστεί», ενώ η Ουγγαρία και η Σλοβακία λένε όχι.

Από την άλλη, Πολωνία και Ιταλία, ζητούν από την Κομισιόν να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ.

  • Γ. Οικονόμου: Τέλος αναβλητικότητας για την ΕΕ – Μέτρα που να ωφελούν και όχι να φέρουν προβλήματα

Η Σύνοδος των «27» την Παρασκευή – Τα βλέμματα στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης (7/9) των μόνιμων αντοπροσώπων την Τετάρτη μετά την παρουσίαση των προτάσεων από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, υπήρξαν εκ νέου διαφωνίες σχετικά…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr