Διεθνής ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια — Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία – Ουκρανία

Νεα


Αυξάνονται οι φωνές αξιωματούχων που προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός νέου πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια. Ρωσία και Ουκρανία επιρρίπτουν ευθύνες η μια στην άλλη για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό, την ώρα που ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση να επιτραπεί η είσοδος επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών.

Εντείνεται η ανησυχία για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις. Το Κίεβο προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός νέου Τσερνόμπιλ και ζητεί τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης υπό τον έλεγχο διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι έχουν αποθηκεύσει στο πυρηνικό εργοστάσιο βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά και ότι το βομβαρδίζουν με στόχο να βυθίσουν στο σκοτάδι τις ελεγχόμενες από τo Kίεβο περιοχές της νότιας Ουκρανίας. Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί το Κίεβο ότι κρατάει όμηρο την Ευρώπη, χτυπώντας τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, λειτουργεί κανονικά.

Έκκληση να επιτραπεί η είσοδος επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στον σταθμό, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού.

Το Κρεμλίνο προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του στην περιοχή  με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη στη Ζαπορίζια να υπογράφει διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξή της στη Ρωσία. Για  οριστικό τέλος των συνομιλιών προειδοποιεί ο Ουκρανός πρόεδρος εάν η…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr