Διαμερίσματα: «Έκρηξη» τιμών σε όλη την Ελλάδα – Στο 9,4% η μέση αύξηση το β’ τρίμηνο

Οικονομια


«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων καθώς συνεχίζεται η κούρσα των αυξήσεων, συνεπικουρούμενη από το γενικότερο αναπτυξιακό κλίμα στην οικονομία, παρά τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

  • Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος των αυξήσεων στις τιμές των διαμερισμάτων.

Το β΄ τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 9,4%.

  • Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 10,5% και των παλαιών στο 8,7%.
  • Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 10,9% στην Αθήνα, 10,4% στη Θεσσαλονίκη, 8,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά:

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το β΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2022 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 9,3%, ενώ για το σύνολο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5%.

Ειδικότερα: η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 10,5% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 8,7% για τα παλαιά (ηλικίας άνω των 5 ετών).

Με βάση τα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr