Δημοσκόπηση – Σερβία: Πιο δημοφιλής ξένος ηγέτης ο Πούτιν – Το 51% κατά της ένταξης στην ΕΕ

Νεα


Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ο πιο δημοφιλής ξένος πολιτικός ηγέτης στην Σερβία.

Το 45% των πολιτών στη Σερβία εξέφρασε θετική άποψη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία “Demostat” στα μέσα Ιουνίου. Την συμπάθεια των Σέρβων πολιτών κερδίζουν επίσης, ο Βίκτωρ Όρμπαν με το 37% του δείγματος να εκφράζει θετική άποψη για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και ακολουθούν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπινγ (12%) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (11%).

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 54% πιστεύει ότι την ευθύνη φέρει αποκλειστικά το ΝΑΤΟ ενώ μόνο το 7% των πολιτών θεωρεί υπεύθυνη την Ρωσία. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 80% των πολιτών είναι αντίθετο με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το 53% δεν επιθυμεί να εναρμονίσει το Βελιγράδι την εξωτερική πολιτική με την πολιτική των Βρυξελλών, ενώ το 43% πιστεύει ότι αν ασκηθούν πιέσεις η Σερβία θα πρέπει να αρνηθεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των ευρωσκεπτικιστών. Εάν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, το 34% θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, ενώ κατά θα ψήφιζε το 51% των πολιτών. Σε ανάλογη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαίου το ποσοστό των υποστηρικτών της ένταξης στην ΕΕ ήταν 45%.

Η δημοσκόπηση της “Demostat” πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 13 έως τις 22 Ιουνίου με την συμμετοχή 1203 πολιτών.Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr