Δημητρακόπουλος στην ΕΡΤ: Η Αττική φαίνεται ότι έχει εγκλωβιστεί από πυρκαγιές – Υπάρχει μεγάλη μίξη αστικού και δασικού τοπίου

Νεα


Την άποψη ότι η Αττική φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί από πυρκαγιές, εξέφρασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής δασικών πυρκαγιών στο τμήμα δασολογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Βούλα Μαλλά για το ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε αρχικά ότι υπάρχει μεγάλη μίξη αστικού και δασικού ιστού, ενώ θέλοντας να δώσει «τροφή για σκέψη» όπως είπε ο ίδιος, είπε ότι δύο άλλοι λόγοι μπορεί να είναι α) ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και β) ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για αλλαγή χρήση γης από δασική σε οικιστική προτού ψηφιστούν τα συγκεκριμένα ν/σ για χρήση γης.

Επιχειρηματολογώντας, ο κ. Δημητράκοπουλος διευκρίνισε ότι έχει βρεθεί στατιστικά και έχει δημοσιευτεί επιστημονικά ότι σε προεκλογικές περιόδους έχουμε αύξηση δασικών πυρκαγιών – και μάλιστα με στατιστική συσχέτιση ισχυρή – καθώς και ότι είμαστε σε ένα μεταίχμιο οριστικοποίησης χρήσης γης των χαρτών που κατοχυρώνουν την ιδιοκτησία του δημοσίου επί δασικών εκτάσεων.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε γενική κλίμακα και που θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερο γρήγορα είναι χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές μίξης αστικών και δασικών εκτάσεων δεδομένου ότι αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως δεν πρόκειται να σταματήσει και η αστική επέκταση», επεσήμανε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι η μεγάλη διαφορά της…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr