Δένδιας: Το αρχείο του Δ. Μπίτσιου θα συμβάλει στην τεκμηρίωση σημαντικών γεγονότων της σύγχρονης διπλωματικής ιστορίας

Πολιτικη


Η προσφορά του αρχείου του Δημητρίου Μπίτσιου στο υπουργείο Εξωτερικών «θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια τεκμηρίωσης σημαντικών γεγονότων της σύγχρονης διπλωματικής ιστορίας της πατρίδας μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην εκδήλωση για την τελετή παράδοσης του αρχείου.

Η επίσημη τελετή παράδοσης του αρχειακού υλικού του Δημητρίου Μπίτσιου, υπουργού Εξωτερικών κατά την περίοδο 1974-1977, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του πρώην υπουργού και πρέσβη Πέτρου Μολυβιάτη. Το αρχείο παραδόθηκε από τον γιο του, πρέσβη Κωνσταντίνο Μπίτσιο.

«Δεν είναι μία συμβολική προσφορά», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Τον διαβεβαιώνουμε ότι το υλικό θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο εις όφελος της πατρίδας μας».

Σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου του Δημητρίου Μπίτσιου, το Αναγνωστήριο του Ιστορικού Αρχείου, που επισκέπτονται ερευνητές, πρόκειται να ονομασθεί Αναγνωστήριο «Δημητρίου Μπίτσιου».

Κάνοντας μία αναδρομή στο έργο του Δημητρίου Μπίτσιου, ο κ. Δένδιας τόνισε πως εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1939. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Γενικό Προξενείο και στην Πρεσβεία Καΐρου, όπως και στην Πρεσβεία Λονδίνου μέχρι το 1954.

Το 1955, οπότε και ξεκινά το αρχείο που παραδόθηκε στο υπουργείο, διετέλεσε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τριμερή…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr