Γ. Λίλας στο Πρώτο : Ανασύραμε από τον βυθό της Ιθάκης δύο κοντέινερς με δίχτυα και κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας (audio)

Νεα


Ελληνικό καλοκαίρι για κάποιους δεν σημαίνει -ή τουλάχιστον όχι μόνο- διακοπές και ανεμελιά, αλλά ενσυναίσθηση και κοινωνική προσφορά. Κυρίως αγάπη στον γενέθλιο ή τόπο καταγωγής και φροντίδα για το περιβάλλον του, ακόμη και αν θα έπρεπε να αποτελεί πρωτίστως μέριμνα της Πολιτείας.
Έπειτα από δέκα χρόνια αναμονής, ομάδα δυτών οργάνωσε και ολοκλήρωσε επιχείρηση καθαρισμού του βυθού στο λιμάνι της Ιθάκης, από δίχτυα και κλωβούς εγκαταλελειμμένων ιχθυοτροφείων.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “ZOI GR” και τη Χριστίνα Βίδου ο Εκπαιδευτής καταδύσεων, ιδρυτής Καταδυτικού Κέντρου στο νησί που μετείχε στην επιχείρηση, Γιώργος Λίλας, μετά από οκτώ ημέρες δράσης αφαιρέθηκαν από τον βυθό, κοντά στο Βαθύ, δύο κοντέινερς γεμάτα δίχτυα και κλουβιά ιχθυοτροφείων. Σε τόνους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το βάρος τους, σίγουρα όμως ανέρχονται σε δεκάδες αν υπολογιστεί ότι ανασύρθηκαν 35 δίχτυα με το καθένα να ζυγίζει κάποιους τόνους από μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.
Με αποτέλεσμα να καλύπτουν τον βυθό, να μην μπορεί να φυτρώσει ή να αναπτυχθεί καμιά μορφή ζωής και στην ουσία να δημιουργείται και να παραμένει νεκρή μια ολόκληρη περιοχή.
Θα πρεπε, ανέφερε, η Περιφέρεια που είχε δώσει τις άδειες στις μονάδες παραγωγής να είχε φροντίσει εδώ και δέκα χρόνια για τον καθαρισμό, αλλά δεν το έκανε.
Πάντως η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ιθάκη ως δύτες έχουν εντοπίσει…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr