Γ. Καρούζος: Θετικό το μέτρο της τετραήμερης εργασίας – Βάλτωσε το μέτρο του «πρώτου ενσήμου» (video)

Οικονομια


Στα θέματα της πειραματικής εφαρμογής σε αρκετές χώρες, τετραήμερης εργασίας, και στο μέτρο του «πρώτου ενσήμου» αναφέρθηκε ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα της εβδομαδιαίας απασχόλησης, με το να δουλεύει κάποιος στο 80% του εβδομαδιαίου χρόνου, χωρίς να χάνει την ασφαλιστική του κάλυψη και το μισθό για την πέμπτη ημέρα.

Το πείραμα αυτό έχει ξεκινήσει από το 2016 στην Ισλανδία, πέρασε πριν ενάμιση χρόνο στην Ισλανδία, πέρασε στην Ισπανία σαν μοντέλο, πάντα σε πειραματικό στάδιο και πλέον και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου περίπου 3.300 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε κατασκευαστικές εταιρίες, σε εταιρίες νομικών υπηρεσιών, σε μικρά εστιατόρια, ταυτόχρονα καταγράφεται η απόδοσή τους, η βελτίωση στην παραγωγικότητά τους, αλλά και το όφελος της επιχείρησης και θα παρακολουθούνται από ερευνητικά ινστιτούτα της Αμερικής, προκειμένου μετά από ένα εξάμηνο να δούμε αν κάτι τέτοιο ωφελεί και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Στην Ισπανία που εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, δεν έχουν εμφανιστεί αποτελέσματα γιατί πρόσφατα το ισπανικό κράτος άλλαξε το εργατικό δίκαιο και δεν υιοθέτησε το τετραήμερο, άρα δεν έχει εξαχθεί μετά από ένα χρόνο κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Η τετραήμερη απασχόληση έτσι όπως εφαρμόζεται έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ του προσωπικού…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr