Γ. Γεωργαντάς: Έρχεται αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα εκτροφής

Οικονομια


Η καλή εγχώρια παραγωγή και η σωστή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας εγγυώνται την επισιτιστική επάρκεια δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμενους δημοσιογράφους. Ο κ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για καλή χρονιά από πλευράς παραγωγής φέτος. Ωστόσο για το 2023 δεν ξέρουμε πώς θα είναι οι συνθήκες, πρόσθεσε.

Στην οικονομική φαρέτρα του υπουργείου είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή 26 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν με μεταφορά κονδυλίων από το Β πυλώνα της ΚAΠ, μετά από έγκριση της Κομισιόν. Οι αποφάσεις αναμένονται μέχρι το Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στις αρχικές στρεβλώσεις της αγοράς ανέφερε ό,τι δε συνεχίζονται καθώς υπάρχουν αποθέματα από τις αναγκαίες εισαγωγές που έγιναν αλλά σε αυξημένες τιμές. Προσέθεσε ότι “αναθεωρούμε και επικαιροποιούμε τα ποσά της ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων ανακοινώνοντας την αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα εκτροφής. Για παράδειγμα ανά θηλάζουσα αγελάδα η επιδότηση θα είναι 145 ευρώ, για τα εκτρεφόμενα ζώα ελληνικών φυλών έως 12 μηνών ποσό μέχρι 200 ευρώ, ενώ θα ενισχύονται με 250 ευρώ όσοι αγοράζουν για πάχυνση μόνο ζώα ελληνικών φυλών“.

Μέλημα μας η ανάπτυξη της κτηνοτροφία αφού σε κρέας όπως το βόειο οι εισαγωγές ανέρχονται σε 85%. Εξάλλου δίνεται η δυνατότητα σε όσους κτηνοτρόφους εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτικών Επιχειρήσεων ακόμη και τώρα μπορούν να λάβουν την ενίσχυση του 2%…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr