Γραφείο Προϋπολογισμού: Δεν υπάρχει περιθώριο γενικευμένων μέτρων στήριξης – Ναι σε στοχευμένα με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια

Οικονομια


Επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος έτους «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), μετά την υψηλή «επίδοση» του 7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΓΠΚΒ Φραγκίσκος Κουτεντάκης, παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση (α΄ τρίμηνο ) του Γραφείου, ο υψηλός ρυθμός μεγέθυνσης του πρώτου τριμήνου είναι οπωσδήποτε μια θετική εξέλιξη, πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η χαμηλή βάση σύγκρισης, δηλαδή η αρνητική μεγέθυνση του πρώτου τριμήνου 2021 (-1,7%), καθώς τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονταν ακόμα σε ισχύ. Το δεύτερο είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή οι επιπτώσεις του αφορούσαν μόνο τον τελευταίο μήνα του πρώτου τριμήνου.

«Με αυτά τα δεδομένα αναμένουμε επιβράδυνση από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την επίδοση του τουρισμού, τον βαθμό ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, την επίπτωση του αυξημένου κόστους ενέργειας και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού», σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης.

Για τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι αυτά θα πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να είναι στοχευμένα. Να αφορούν δηλαδή ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επανέλαβε ακόμα ότι δεν είναι ενδεδειγμένο μέτρο η μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Όσον αφορά στο Δημόσιο χρέος σημείωσε ότι…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr