Γερμανία: Νέο πακέτο μέτρων για το φυσικό αέριο (video)

Οικονομια


Από την Πέμπτη ρέει και πάλι το ρωσικό φυσικό αέριο στον αγωγό Nord Stream 1, αλλά η αγωνία στη Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα παραμένει.

Η ροή συνεχίζεται και σήμερα στο 40% περίπου των δυνατοτήτων του αγωγού. Αλλά οι εξελίξεις με τον Νord Stream 1 δείχνουν ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος στην τροφοδοσία φυσικού αερίου. Αυτή είναι η εκτίμηση στη γερμανική κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διέκοψε τις θερινές διακοπές του για μία συνέντευξη Τύπου με την ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση των πολιτών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του επιδόματος κατοικίας και θέρμανσης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διασφαλίζει τη λειτουργία της εταιρίας Uniper, στην οποία το κράτος μπαίνει με 30% του κεφαλαίου. Η Uniper είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου και απειλείται με κατάρρευση, εξαιτίας των μειωμένων ροών από τη Ρωσία και των υψηλότερων τιμών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα συμβόλαια που έχει υπογράψει.

Πάντως, «τo κράτος δεν μπορεί να αποτρέψει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου», είπε ο Σολτς, «αυτό εξαρτάται από τις αγορές και από τη συμπεριφορά της Ρωσίας».

Στη Γερμανία, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σχεδιάζει νέο πακέτο μέτρων για τον δύσκολο χειμώνα.

Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής:

  • νέοι κανόνες για εξοικονόμηση ενέργειας
  • αύξηση των ορίων πληρότητας στις δεξαμενές αερίου
  • από την 1 Σεπτεμβρίου οι δεξαμενές πρέπει να φτάσουν στο 75%….Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr