Γαλλία: Πρόταση μομφής καταθέτει η Αριστερά του Μελανσόν – Λεπέν: Πρόεδρος μειοψηφίας ο Μακρόν

Νεα


 

Κατάθεση πρότασης μομφής στις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε η Αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ενώ η επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν διαμήνυσε ότι «ο Μακρόν είναι πλέον πρόεδρος μειοψηφίας» και ο Γαλλικός τύπος μιλάει για θνησιγενή πενταετία, την επομένη τωνεκλογών.

Με 44 έδρες κάτω από την οριακή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η  συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί», εισήλθε σε μετεκλογικό εφιάλτη.

Από το προπύργιο της στη βόρεια Γαλλία, στο Hénin-Beaumont, η Μαρίν Λεπέν μίλησε για «ιστορική νίκη και σεισμικό γεγονός», αφού το κόμμα της από 8 αναρριχάται σε  89 έδρες στο κοινοβούλιο των 577 μελών.

Ανασχηματισμός, πιθανή αλλαγή πρωθυπουργού αλλά και καυτό καλοκαίρι καθώς δίνεται δυνατότητα πρότασης μομφής ή και προκήρυξης βουλευτικών εκλογών από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, είναι τα προβλέψιμα σενάρια, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο.

Η Μαρίν Λεπέν Λεπέν ζητά ήδη την αντιπροεδρία στην Εθνοσυνέλευση και τον έλεγχο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής,  μιας από τις οκτώ επιτροπές που επιβλέπουν τον εθνικό προϋπολογισμό.

Ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες»

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν πρότεινε το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων να επιδιώξει η συμμαχία του Μακρόν «καλούς συμβιβασμούς» με νομοθέτες από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ο Μακρόν δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr