Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Αμφίβολη η αυτοδυναμία Μακρόν – Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα στον β’ γύρο

Νεα


Ενώ οι εφημερίδες του Σαββάτου κάλυψαν πρωτίστως τον θάνατο του Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και δευτερευόντως τις εκλογές, οι Γάλλοι καλούνται σήμερα, για τέταρτη φορά σε δέκα εβδομάδες, να προσέλθουν στις κάλπες, αυτή τη φορά για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους για το β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Και όπως λένε οι αναλυτές, πρώτο κόμμα θα είναι η… αποχή.

Σύμφωνα με την Θωμαΐδα Παπαϊωάννου, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να λάβει μεταξύ 252 – 292 έδρες και ο Ζαν Λικ Μελανσόν μεταξύ 179 – 225 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι ο Μελανσόν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τότε ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να συμμαχήσει με τους Ρεπουμπλικάνους ή «να είναι όμηρος ορισμένων συμμαχιών μέσα στην ίδια του παράταξη».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ωστόσο, πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους –δηλαδή περίπου 25 εκατομμύρια– δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και θα απέχουν παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές διακυβεύονται πολλά, με κυριότερο το αν ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, κερδίζοντας την πλειοψηφία θα κυβερνήσει στα επόμενα πέντε χρόνια με τα χέρια λυμένα, ή αν, στην αντίθετη περίπτωση, αν θα υποχρεωθεί να κυβερνά αναζητώντας συμμαχίες δεξιά κι αριστερά.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν την παράταξη του να τείνει προς την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών — χωρίς όμως αυτή να φαίνεται εξασφαλισμένη.

ΗΔιαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr