Βυρώνεια: Εκδήλωση στο Σιδηροδρομικό σταθμό που «γράφτηκε» η ιστορία το 1913

Τα Νεα της Περιφερειας


Ήταν 1η Ιουλίου 1913 όταν στον μικρό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας, όπου είχε μετατραπεί σε έδρα του στρατηγείου του ελληνικού στρατού, «γράφτηκε» μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, υπέγραψαν την ανακωχή με την ηττημένη πλευρά, τη Βουλγαρία, που οδήγησε στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και τη λήξη του πολέμου.

Εκατόν εννέα χρόνια μετά, σήμερα Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για να τιμηθεί εκείνη η ιστορική μέρα από την Κοινότητα Βυρώνειας, την Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. του Δήμου Σιντικής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βυρώνειας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βυρώνειας για να παρακολουθήσει τη σεμνή τελετή που συμπεριλάμβανε, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλία για το ιστορικό των μεγάλων νικητήριων μαχών, που διπλασίασαν την Ελλάδα.

Στα γεγονότα που πρωταγωνίστησε ο Ελληνικός Στρατός κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και την απελευθέρωση της Μακεδονίας από του Βούλγαρους, στάθηκε ο κεντρικός ομιλητής, Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, ο οποίος εξιστόρησε με ιστορικά ντοκουμέντα, όλα όσα συνέβησαν τον Ιούνιο του 1913 στην περιοχή.  Παράλληλα, αναβίωσε η συμφωνία των όρων για τη μετέπειτα υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου και την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

ertnews.gr