Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Η αποχή αναμένεται νικητής στον α’ γύρο

Νεα


Η αποχή αναμένεται να είναι ο νικητής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών σήμερα στη Γαλλία, μετά από μια άτονη και επιφανειακή προεκλογική καμπάνια. Στο  39,4% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν μέχρι το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή των Γάλλων στις κάλπες, έναντι 40,75% που είχε ψηφίσει την ίδια ώρα το 2017 και 48,31% το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Οι κάλπες κλείνουν στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, οπότε και θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit poll.

Μεγάλος αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν παραμένει ο αριστερός  Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος έχει συγκροτήσει εκλογική συμμαχία που περιλαμβάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, τους Οικολόγους-Πράσινους και τους Σοσιαλιστές.

Οι Γάλλοι καλούνται να εκλέξουν σε δύο γύρους τους 577 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν θα διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως το 2027 – όταν θα αποχωρήσει από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων – ή αν θα υποχρεωθεί να «συγκατοικήσει» στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή να ορίσει πρωθυπουργό πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να είναι άλλος από τον επικεφαλής της συμμαχίας των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 (ώρα Γαλλίας) και θα κλείσουν στις 18.00 με εξαίρεση αυτά των μεγάλων πόλεων που θα κλείσω στις…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr