Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το ν/σ για ανάπτυξη επιχειρήσεων – Τι προβλέπει και ποιους αφορά

Οικονομια


Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών “Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών“. Το νομοσχέδιο προβλέπει φορολογικά κίνητρα με στόχο τις συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτό, η επικαιροποίηση των διατάξεων παρέχει έκπτωση 30% από τον φόρο εισοδήματος για 9 χρόνια αντί για 3 που προβλέπονταν αρχικά, ενώ για αγρότες η έκπτωση είναι μεγαλύτερη και φτάνει το 50%.

Ειδικότερα, ο φορολογικός συντελεστής για τις συγχωνεύσεις μειώνεται στο 15,5% από 22% που είναι σήμερα και στο 11% για τους αγρότες. Προϋπόθεση η νέα εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη. Το μέτρο αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μετά τη μετατροπή τους θα απασχολούν πάνω από 9 υπαλλήλους.
Επιπλέον, πριμοδοτούνται πετυχημένες μορφές συνεργασίας όπως η συμβολαιακή γεωργία και το franchising.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 850.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οποίες το 95% έχει έως 10 εργαζομένους και μόλις 672 μεγάλες πάνω από 250.

Κατα τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων και των αρμοδίων φορέων, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και επικαλούμενος και τις…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr