Βουλή – Ν. Μηταράκης: Αβάσιμες οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις

Πολιτικη


Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της και να αποτρέπει παράνομες εισόδους στα θαλάσσια και χερσαία εδάφη της ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη με θέμα: «Επαναπροωθήσεις και περιστατικά εγκατάλειψης αιτούντων άσυλο σε νησίδες του Έβρου».

Η προστασία των συνόρων «είναι συνταγματική μας υποχρέωση» είπε ο κ. Μηταράκης σημειώνοντας ότι, σε σύγκριση με την εποχή των «ανοιχτών θαλασσών», η πολιτική της κυβέρνησης «προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές». Επικαλέστηκε μάλιστα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα οποία «καταδεικνύουν ότι το 2021 είχαμε πολύ λιγότερες ανθρώπινες απώλειες, κατά έξι έβδομα, σε σχέση με το 2015-16». Αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο και αυτό εφαρμόζει η χώρα μας, είπε ο κ. Μηταράκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης ρώτησε πως μπορεί οι παράνομες επαναπροωθήσεις να μην υπάρχουν για την κυβέρνηση αλλά να προκαλούν την παραίτηση του διευθυντή της FRONTEX. Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης(OLAF), προκύπτει εμπλοκή της FRONTEX σε 222 επιχειρήσεις του Λιμενικού (3/2020-4/2021) που οδήγησαν σε απέλαση από 1.000 έως 8.500 πρόσφυγες. Το θέμα δεν είναι εάν γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις αλλά εάν την εντολή την δίνει ο κ. Μηταράκης ή ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Απευθυνόμενος «σε όσους υιοθετούν και αναπαράγουν άκριτα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr