Α.Τσιάρας: Τα τελευταία 50 χρόνια έχει οπισθοχωρήσει η ακτή του Πλατανίτη μέχρι 45 μέτρα

Τα Νεα της Περιφερειας


Λύσεις για την προστασία των ακτών της Ροδόπης από τη διάβρωση και την μελλοντική ανάδειξή τους προτείνει Ακτομηχανική Μελέτη, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο εκπόνησης. Όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υπεύθυνος Λιμενολόγος Πολιτικός Μηχανικός, Αλέξανδρος Τσιάρας, η μελέτη αποτυπώνει τις διαστάσεις και την έκταση της έντονης παράκτιας διάβρωσης στον παραλιακό οικισμό καθώς και αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισής της.

«Οι ακτές της Θράκης έχουν κάποιες ιδιομορφίες, είναι λίγο διαφορετικές από τις υπόλοιπες, είναι ρηχές, γι’ αυτό το λόγο μπορούν να βοηθηθούν από μικρής κλίμακας έργα για να προστατευτούν από τη διάβρωση και να αξιοποιηθούν περαιτέρω» δήλωσε ο κος Τσιάρας.

Μιλώντας για την περιοχή του Πλατανίτη σημείωσε πως πρόκειται για μια ακτή 2,5 χιλιομέτρων που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διάβρωσης και οι λύσεις που προτείνονται εστιάζονται σε ένα μήκος περίπου 1.750 μέτρων. «Υπάρχουν πολλές κατοικίες στο πρανές της ακτής, που θέλουν να προστατευτούν έτσι ώστε να μην προχωρήσει η διάβρωση», είπε. Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει οπισθοχωρήσει η ακτή από 20 μέχρι 45 μέτρα, δηλαδή έχει χαθεί αυτό το κομμάτι γης στο παράκτιο μέτωπο.

Απόρροια της κλιματικής αλλαγής η διάβρωση. Έχει ως αποτέλεσμα την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, την ενίσχυση των ανέμων που πλήττουν τις ακτές με αποτέλεσμα να προσβάλλουν αυτοί οι κυματισμοί πιο έντονα, πιο σφόδρα τις ακτές…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr