Αφιέρωμα της ΕΡΤ στην 48η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Πολιτικη


Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα. Από την ημέρα που όρισε και την απαρχή της Μεταπολίτευσης, μία από τις πλέον φωτεινές σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Το ιστορικό διάγγελμα Καραμανλή

Ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974. Μετα τον επταετή χουντικό «γύψο», με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλη από το Παρίσι, η χώρα κάνει τα πρώτα βήματα, προς τη Μεταπολίτευση και την Τρίτη ελληνική Δημοκρατία.

Οι πολίτες ξεσπούν και πλημμυρίζουν τους δρόμους. Είχαν όμως προηγηθεί εθνικές συμφορές: το προδοτικό χουντοκίνητο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο και εν συνεχεία η τουρκική εισβολή και η τραγωδία της Μεγαλονήσου. Η χούντα των βασανιστηρίων και των καταναγκασμών, η οποία καταπάτησε κάθε πολιτικό, κοινωνικό και ανθρώπινο δικαίωμα, που εβαψε τα χέριά της με το αίμα αθώων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, έφευγε αλλά άφηνε συντρίμια.

Εκλογές 1974

17 Νοεμβρίου του΄74, οι Έλληνες προσήλθαν στις κάλπες για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια και εννιά μήνες.

Από το χουντικό σκοτάδι στο φως της δημοκρατίας. Δύσκολα και δειλά τα βήματα στην αρχή, με ένα πάνδημο και πάντοτε επίκαιρο αίτημα: δημοκρατία, θεσμοί και δικαιώματα να σφυρηλατούνται με τον πιο ισχυρό τρόπο καθημερινά για να μην επιτραπεί η καθ΄οποιονδήποτε τρόπο αμφισβήτησή τους.

Στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία αναφέρονται τα μηνύματα των κομμάτων.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε:…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr