Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι καταχράστηκαν τους πόρους της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας

Νεα


Οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν σήμερα τις ΗΠΑ ότι καταχράστηκαν παρανόμως τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν και ζήτησαν να τα αποδεσμεύσουν «άνευ όρων», μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να ξεμπλοκάρει δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, τα οποία έχουν παγώσει από πέρσι το καλοκαίρι.

«Οι ΗΠΑ ιδιοποιήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του αφγανικού λαού» ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά «δεν ανήκουν στις ΗΠΑ» και ζήτησε να αποδεσμευτούν «χωρίς όρους».

Την Τετάρτη, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου στην Ελβετία, το οποίο θα διαχειρίζεται τα μισά από τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν, δηλαδή 3,5 δισεκ. δολάρια, τα οποία πάγωσαν όταν πήραν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021. Το ταμείο θα αναλάβει λειτουργίες της Κεντρικής Τράπεζας, όπως την πληρωμή των οφειλών του αφγανικού χρέους και τους λογαριασμούς για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε επιστολή του προς την Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγιέμο ανέφερε ότι λυπάται που η τράπεζα δεν απέδειξε την ανεξαρτησία της έναντι των Ταλιμπάν, που δεν τήρησε τη δέσμευσή της να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την οποία έλαβε πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές, και που δεν διόρισε έναν αξιόπιστο, εξωτερικό παρατηρητή.

Οι ΗΠΑ…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr