Αυστρία: Ο Βαν ντερ Μπέλεν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία

Νεα


Ο 78χρονος πρόεδρος της Αυστρίας και πρώην ηγέτης των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος εκ νέου για μια δεύτερη εξαετή θητεία, ένα γεγονός που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τον αριθμό των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αυστρία. Υψηλόβαθμα στελέχη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κοινοβουλίου, του Λαϊκού Κόμματος (OVP) και των Σοσιαλδημοκρατών, έχουν πει ότι είναι πιθανόν να μην προτείνουν δικούς τους υποψηφίους εφόσον εκείνος θελήσει να παραμείνει στο αξίωμα.

«Το όνομά μου είναι Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. Διεκδικώ την προεδρία. Ζητώ τη στήριξή σας και την ψήφο σας» ανέφερε ο 78χρονος πρόεδρος σε ένα βίντεο που ανάρτησε σήμερα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στις εκλογές του 2016 ο Βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 50,3%, τον υποψήφιο του Κόμματος της Ελευθερίας Νόρμπερτ Χόφερ, όταν η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη ήταν το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο όμως διέταξε την επανάληψη του δεύτερου γύρου, λόγω παρατυπιών. Ο επαναληπτικός γύρος στη συνέχεια αναβλήθηκε, από τον Οκτώβριο για τον Δεκέμβριο, επειδή είχε χρησιμοποιηθεί κόλλα κακής ποιότητας στους φακέλους που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιστολικές ψήφους. Ο Βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε τελικά με μεγαλύτερη διαφορά, με ποσοστό 53,8% έναντι 46,2% για τον Νόρμπερτ Χόφερ.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο Βαν…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr