Ασία: Ρεκόρ κατασχέσεων χαπιών μεθαμφεταμίνης το 2021

Νεα


Η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών συνεχίζει να εκρήγνυται στην Ασία, καθώς το οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται την πανδημία του νέου κορονοϊού και την πολιτική αστάθεια στη Μιανμάρ για να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη του, προειδοποιεί σήμερα ο ΟΗΕ.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο χαπιών μεθαμφεταμίνης –ή 172 τόνοι– κατασχέθηκαν το 2021 στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ασία, ποσότητα ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC).

Οι κατασχέσεις είναι επταπλάσιες σε σύγκριση με αυτές που καταγράφονταν πριν από δέκα χρόνια.

«Το εύρος και η εμβέλεια της διακίνησης (…) προκαλούν κατάπληξη», τονίζει σε ανακοίνωση του ONUDC ο Τζέρεμι Ντάγκλας, στέλεχος του αρμόδιο για την περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Το λεγόμενο «χρυσό τρίγωνο» της Μιανμάρ, του Λάος και της Ταϊλάνδης αποτελεί εδώ και δεκαετίες επίκεντρο της παραγωγής ναρκωτικών στην περιοχή.

Και, αφότου εκδηλώθηκε η υγειονομική κρίση και έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και βύθισε τη Μιανμάρ στο χάος, οι εγκληματικές οργανώσεις «διαθέτουν όλα τα συστατικά που χρειάζονται για να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους», σημειώνει ο Τζέρεμι Ντάγκλας.

Με δεδομένη την υπερπροσφορά, οι τιμές χονδρικής και λιανικής υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία.

Τα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr