Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Η ανάφλεξη άφησε τουλάχιστον 200 νεκρούς

Νεα


Περισσότεροι από 200 νεκροί είναι ο απολογισμός της συνοριακής ανάφλεξης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Από το βήμα του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε ότι τουλάχιστον 135 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν «στις χειρότερες μάχες που ξέσπασαν μετά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων το 2020». Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχασε 71 ένστολους.

Η Αρμενία λέει ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα επιτέθηκαν και κατέλαβαν οικισμούς πέρα ​​από το διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι απάντησε  στις «προκλήσεις» των Αρμενίων.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων,  σε ενημέρωση των ξένων πρεσβευτών ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισαν 7,5 χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους κοντά στο νότιο θέρετρο Jermuk ενώ παραμένουν «ξένα στρατεύματα» εντός 1-2 χιλιομέτρων, κοντά στο χωριό Nerkin Hand.

Με κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της Μόσχας, σταμάτησαν οι μάχες αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η Ρωσία, στρατιωτικός σύμμαχος της Αρμενίας, είπε ότι θα πιέσει ώστε οι αντίπαλες δυνάμεις να επιστρέψουν στα όρια των συνόρων. Οι δύο πλευρές πολέμησαν για δεκαετίες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, ενώ από το 2020 η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 στρατιώτες στην περιοχή ως ειρηνευτικές δυνάμεις.

Xιλιάδες…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr