Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακή αυτονομία σε Ελλάδα και Βαλκάνια – Έρχονται μέτρα “ασπίδα”

Πολιτικη


Καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας και συνολικά της Ευρώπης αποτελεί ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Ένα βήμα που αποκτά διεθνείς διαστάσεις, δεδομένων των συνεπειών στην αγορά ενέργειας από τη ρωσική εισβολή και ταυτόχρονα καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την επίσημη εκκίνηση του έργου εγκαινίασε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη κάνουν τα πρώτα γενναία βήματά τους για την ενεργειακή τους αυτονομία και σταδιακή απεξάρτησή από τη Ρωσία έστειλε ο πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη κατά την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου LNG.

«Ο νέος τερματικός σταθμός LNG αποτελεί μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και έναν φάρο ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα. Πρώτον, ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία δρομολογούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, και ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε έναν κομβικό, νέο ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ταυτότητα του έργου:

  • Χωροταξία: ο πλωτός σταθμός LNG θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα ΝΔ του λιμένα Αλεξανδρούπολης
  • Χωρητικότητα: 153.500 κυβικών μέτρων LNG
  • Δυνατότητα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr