Αμπντουλχαμίντ Χαν: Γιατί επέλεξε τον κόλπο της Αττάλειας η Τουρκία – Οι εκτιμήσεις της Αθήνας

Νεα


Το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν συνεχίζει το πρώτο ταξίδι του από το λιμάνι του Τασουτζού στη Μερσίνα από όπου το ξεπροβόδισε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν και κατευθύνεται προς τα ανατολικά, στη συνέχεια των νότιων παραλίων της Τουρκίας.

Προορισμός του είναι ο κόλπος της Αττάλειας και συγκεκριμένα 55 χλμ ανοικτά του κόλπου, στην τοποθεσία Γκεζίπασα. Το έβδομης γενιάς γεωτρύπανο, που η τιμή του πλησιάζει τα 200 εκ. δολάρια, θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή έως τις 7 Οκτωβρίου και αν χρειαστεί η παραμονή του θα παραταθεί.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, το νέο αυτό απόκτημα, είναι το σύμβολο του νέου ενεργειακού οράματος της Τουρκίας και το πρώτο βήμα του «ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως η επιλογή του προέδρου Ερντογάν να στείλει το γεωτρύπανο στην πρώτη αποστολή του εντός της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις, όπως του γνωστού αντιναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί που θεωρεί ότι η επιλογή θέσης για το γεωτρύπανο, παγιδεύει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας. Πάντως Τούρκοι ειδικοί, αναλύοντας την επιλογή της τοποθεσίας, δήλωναν ότι δεν είναι τυχαία.

Και τα δύο τουρκικά ερευνητικά, το Μπαρμπαρό Χαϊρετίν Πασά και ο Ορούτς Ρέις έκαναν σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές και έχουν συγκεντρώσει δεδομένα. Θεωρούν λοιπόν ότι μπορεί να προκύψουν αποτελέσματα σε λίγους μόνο μήνες.

(Photo by Adem ALTAN / AFP)

Πώς εκτιμά η Αθήνα τις…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr