Ακίνητα: Στα «σκαριά» έλεγχοι για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ – Διασταυρώσεις δηλώσεων Ε9 με Κτηματολόγιο

Οικονομια


Σαρωτικούς ελέγχους για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει πληρωθεί ο φόρος όπως προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Οι έλεγχοι θα γίνουν σε συμβολαιογραφικά γραφεία, υποθηκοφύλακες και προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων και θα αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις αγοραπωλησίας, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων που ανέδειξαν τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Θέμα χρόνου είναι και η έναρξη του προγράμματος διασταυρώσεων μεταξύ των στοιχείων του εντύπου Ε9 για τα ακίνητα, με αυτά που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Στόχος των ελεγκτικών αρχών είναι ο εντοπισμός ακινήτων όχι μόνο διαμερισμάτων ή κατοικιών αλλά και οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα τα οποία, ενώ έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο, δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ σε βάρος των εισπράξεων του Δημοσίου.

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ή πλειστηριασμό ακινήτου καθώς επικυρώνει ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr