Ακίνητα: Προσεχώς «ηλεκτρονικές» και οι κληρονομιές

Οικονομια


Στην ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μπαίνουν σύντομα (εντός του καλοκαιριού σε κάθε περίπτωση) και οι κληρονομιές ακινήτων ( μετά τις γονικές παροχές και τις δωρεές), βάζοντας οριστικά τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων, με τις επισκέψεις στην εφορία. Μέσω της πλατφόρμας, και οι κληρονομιές, θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη του φορολογουμένου στις Δ.Ο.Υ, εξέλιξη με την οποία ολοκληρώνεται το «πάζλ» των ψηφιακών μεταβιβάσεων ακινήτων, που άρχισε να διαμορφώνεται από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων αγγίζουν ήδη τις 84.530 με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά σε αγοραπωλησίες (47.036). Ακολουθούν οι γονικές παροχές (26.115) και οι δωρεές (11.379).

Μέσω της πλατφόρμας MyProperty οι πιστοποιημένοι στο myAADE συμβολαιογράφοι δημιουργούν ήδη Δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, Δωρεών ή Γονικών Παροχών και εκτυπώνουν αντίγραφα των δηλώσεων αυτών.

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή είτε ως αγοραστές, είτε ως πωλητές, είτε ως δωρητές/γονείς, είτε ως δωρεοδόχοι/τέκνα, είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποί τους (Φυσικών και Νομικών Προσώπων), να ανακτήσουν τη Δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, Δωρεάς ή Γονικής που έχει κοινοποιήσει προς αυτούς ένας συμβολαιογράφος, ώστε να την υποβάλουν ή να μη την υποβάλουν (απορρίψουν) οριστικά. Επιπλέον, ως αγοραστές, ως…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr