ΑΑΔΕ: Έρχονται δύο νέα εισπρακτικά κέντρα για το κυνήγι μεγαλοοφειλετών – Δημοσιοποίηση των στοιχείων τους

Οικονομια


Σε πλήρη αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού της μηχανισμού προχωρεί η ΑΑΔΕ με τη λειτουργία, στο τέλος Ιουνίου, δύο νέων εισπρακτικών κέντρων, με στόχο την επιτάχυνση της είσπραξης των αυξανόμενων χρεών προς το Δημόσιο.

Πρόκειται για τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) με αρμοδιότητες την επίσπευση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγαλοοφειλέτες.

  • Όσοι οφείλουν στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικά Ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ ή δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους έως τις 21 Ιουνίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές διώξεις.

Στο στόχαστρο των νέων αυτών υπηρεσιών θα μπουν κυρίως οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με οφειλές άνω των 300.000 προς το Δημόσιο.

Βάσει στοιχείων που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι αυτοί ήταν 20.253 στο τέλος του 2021.

Το συνολικό ποσό των χρεών τους ανερχόταν σε 95,08 δισεκ. ευρώ και κάλυπτε το 85,4% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Από τις οφειλές αυτές είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής ποσά συνολικού ύψους μόλις 1,32 δισεκ. ευρώ.

Ειδικά οι οφειλέτες ποσών άνω των 10.000.000 ευρώ ήταν 1.302 επί συνόλου 3.996.871, δηλαδή αντιπροσώπευαν ποσοστό μόλις 0,032% του συνολικού αριθμού οφειλετών.

Όμως, τα χρέη τους έφθαναν στα 66,78 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 60% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Από αυτό το τεράστιο ποσό, ήταν ενταγμένο σε ρυθμίσεις…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr