Αίγυπτος – COP27: Άγονες προσπάθειες για το κλίμα – Εκτός προσχεδίου συμφωνίας το ταμείο «απωλειών και ζημιών»

Νεα


Με την προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς τα κράτη μέλη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παραδώσουν μια ισχυρή συμφωνία χωρίς όμως αυτή να προβάλει στον ορίζοντα φαίνεται πως ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Συνόδου του ΟΗΕ (COP27) για το κλίμα στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον Γκουτέρες οι διαπραγματεύσεις είναι σε κρίσιμο σημείο για να επιτευχθεί αποτέλεσμα ωστόσο συμμετέχοντες και παρατηρητές κάνουν λόγο για μικρή πρόοδο επί της ουσίας σε σχέση με την προηγούμενη σύνοδο της Γλασκώβης.

Το συνέδριο διάρκειας δύο εβδομάδων στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ ήταν μια δοκιμασία για την παγκόσμιας βούληση σε σχέση με την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης εν μέσω σειράς κρίσεων που ταλανίζουν τα κράτη ανά τον πλανήτη, από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, μέχρι το υψηλό καταναλωτικό κόστος.

«Οι παγκόσμιες εκπομπές είναι στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία – και ανεβαίνουν. Οι κλιματικές επιπτώσεις εξαντλούν τις οικονομίες και κοινωνίες – και αναπτυσσόμενες. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε – και εμείς έχουμ τα εργαλεία και τους πόρους για να τα καταφέρουμε», είπε ο Γκουτέρες διάσκεψη.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σχέδιο της συμφωνίας στην οποία οι αντιπρόσωποι στη σύνοδο…



Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr