Έκτακτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – Ράλι των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οικονομια


Συνεδριάζει εκτάκτως, σήμερα στις 12:00 (ώρα Ελλάδας), το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για να συζητήσει την αναταραχή στις αγορές ομολόγων, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της για την έκρηξη του κόστους δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν πολύ μετά την προαναγγελία από την ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη μίας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων της, ενώ το spread μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και εκείνων των χωρών του Νότου με υψηλότερο χρέος, ιδιαίτερα της Ιταλίας, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει μία ad-hoc συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Δεν είναι σαφές, όμως, αν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση, σύμφωνα με αρκετές πηγές με γνώση του θέματος.

Οι προσκλήσεις για τη σύνοδο εστάλησαν την Τρίτη και ορισμένα μέλη του Δ.Σ., τα οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν σε συνέδριο στο Μιλάνο σήμερα, ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

  • Την τελευταία φορά που η ΕΚΤ συνεδρίασε εκτάκτως, εν μέσω πιέσεων στην αγορά, ανακοίνωσε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP), ύψους 1,7 τρισεκ. ευρώ, το οποίο ήταν το κύριο εργαλείο της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι επιλογές που έχει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τον λεγόμενο κίνδυνο κατακερματισμού – δηλαδή το κόστος δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης να είναι σημαντικά υψηλότερο…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr